Zonder verdriet geen plezier

Marco, Sander en Nordin bij Judo

Only Friends is een sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking. De club bestaat al ruim 22 jaar en is gegroeid van 8 voetballers naar nu bijna 800 leden en 29 verschillende sporten. De kinderen van toen zijn inmiddels jong volwassen mannen en vrouwen. Plezier en sportiviteit staan voorop en plezier vind je dan ook volop in ons Friendship Sports Centre. Kinderen, jongeren en ouderen die bij een andere sportclub moeilijk terecht kunnen zijn hier allemaal welkom en krijgen hulp van zo’n 250 vrijwilligers.

Al dit plezier heeft ook een keerzijde. Meer dan bij andere verenigingen raken we vrienden en teamgenoten kwijt uit ons leven als gevolg van hun beperking. Ze worden nooit vergeten. Op het terrein staat een prachtig monument waar zij letterlijk en figuurlijk voor altijd een ster blijven. Er zijn ook sterren voor vrijwilligers die ons verwacht of onverwacht zijn ontvallen. Je kunt er altijd even langs om ze te bezoeken.

Only Friends herdenkingsmonument

Één keer per jaar staat er een hele week in het teken van de sterren. Op zondag wordt de week dan afgesloten met een herdenkingsdienst. Vandaag is het zo’n zondag. Samen met sprekers en zangeres voelen we samen weer even het verdriet, maar herinneren we ook het plezier dat we samen hebben gehad.

Ik zit tussen Monique en Sander. Oprichter Dennis Gebbink opent en spreekt over het plezier op de club wat niet zonder dit verdriet mogelijk is. Hierna zingt de zangeres huilend haar lied. Sander begint hardop te huilen, maar hij wil niet weg. Friends kijken om. Niet omdat hij het lied verstoort, maar om te zien of hij hulp nodig heeft. Als ik mijn arm om hem heen sla en hem tegen me aandruk, zie ik dat zijn buurman zijn hand al vast heeft. Huilend roept hij dat hij Marco het meeste mist. Marco, Sander en Nordin waren van jongs af beste vrienden en eigenlijk zijn ze dat dus nog steeds. Marco heeft ook een ster, net als zijn vader Henk. Aan het einde van het lied is Sander weer rustig en luistert hij aandachtig naar de andere sprekers en de muziek.

Sander, Batman en Nordin

Diezelfde middag is er het jaarlijkse sport en spel feest voor de hele club. Nordin is er ook. Samen gaan ze op pad en ik zie ze de rest van de middag niet meer. Tot aan het traditionele kampioenenbal. Teams en spelers worden dan gehuldigd. Sander is met zijn team kampioen geworden in de KNVB G-competitie. Uit handen van burgemeester Femke Halsema ontvangt hij met trotse blik en grote lach zijn medaille.

Only Friends Jaarfeest

Zonder verdriet geen plezier. Goed dat Only Friends dit zo doet. “Zolang er sterren aan de hemel staan zal Only Friends van je houden” staat er op het monument. En zo is dat.

12 gedachten over “Zonder verdriet geen plezier

  1. Dan ben ik ook een watje Ton, ja een echte Only Friends dag, verdriet en vreugde samen delen. Het omschakelen was soms even pfff. Je hebt het weer mooi verwoord. 👌

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s