Een droomplek voor Sander

We zijn in gesprek met een zorginstelling voor een begeleide woonplek voor Sander. De gesprekken gaan over wederzijdse verwachtingen. Ze vroegen naar onze droom voor Sander. Hoe ziet zijn toekomst er uit? Dus schrijf ik dit keer geen verhaal over wat we hebben meegemaakt. Het verhaal hieronder is fictie over wat Sander hopelijk gaat meemaken. 

Het is juni 2023, een mooie voorjaarsavond. Ik haal Sander op om naar voetbaltraining te gaan. Hij woont in Middelpunt. Middelpunt is een locatie waar jongeren zoals Sander kunnen wonen. Ze hebben daar 24-uurs begeleiding. Sander heeft een eigen studio-appartementje. Niet te klein en niet te groot. Hij woont op de 3e verdieping. Vanaf zijn balkon heeft hij een mooi vrij uitzicht. Hij heeft een eigen douche en toilet en een keukenblokje om zelf zijn brood te smeren. Middelpunt ligt in het centrum van de wijk, vlak bij winkels, openbaar vervoer, gezondheidscentrum en natuur. Bij de buurtsuper doet hij zelf boodschappen. Ze kennen daar de bewoners van Middelpunt en helpen ze een handje. Middelpunt is in 2022 gerealiseerd, volledig in overleg met toekomstige bewoners en buurtbewoners. Het gebouw is energie neutraal en gemaakt van duurzame materialen. De bouw was een voorbeeld in Almere.

Zoals iedere maandag- en woensdagavond staat hij bij de ingang te wachten. Hij heeft de goede kleren aan. Dat regelt R2-D2. R2-D2 is een sociale robot. Ik zie hem meer als een super slimme en leuke wekker. Hij vertelt Sander wat voor weer het is en welke kleding daarbij hoort. Hij zorgt er ook voor dat hij ‘s ochtends niet te lang onder de douche staat. Als zijn routine op een dag wat anders is dan normaal vraagt R2-D2 of alles goed met hem gaat. R2-D2 kan een seintje naar de begeleiding sturen, ook als Sander daar zelf om vraagt. Tandenpoetsen en nagels knippen kan R2-D2 niet. Dat doen de begeleiders nog.

Sander stapt in en we rijden naar Ajax Only Friends in Amsterdam. Hij speelt daar voetbal in de KNVB G-competitie en ik ben daar trainer. Aanstaande woensdag kan ik een keertje niet, maar dat is geen probleem. Er gaat dan een begeleider of een vrijwilliger uit de buurt met hem mee. Vaak gaat er ook een andere bewoner mee om kennis te maken met het sporten bij Only Friends. Middelpunt en Only Friend hebben hier goed contact over. Sport is zo belangrijk voor die gasten. Toen Sander klein was zag ik hem dat niet doen. Nu is sport niet weg te denken uit zijn leven. Sport heeft in hoge mate bijgedragen aan de grote en sterke vent die hij nu is.

Als we terugkomen zet ik hem voor de deur af. Meestal gaat hij dan douchen en met zijn vrienden nog even chillen in hun gemeenschappelijke woonkamer. Dit keer gaat hij direct bij vrienden op het terras van De Plint zitten. Ze zitten daar te kletsen met een jong stel uit de buurt. Er zitten meerdere mensen uit de buurt op het terras. De Plint is een eetcafé in Middelpunt met natuurlijke producten op het menu. Deze komen veelal van lokale boeren en bedrijven in samenwerking met de plaatselijke markt. In De Plint komen bewoners van Middelpunt en bewoners uit de buurt. Een paar bewoners van Middelpunt hebben dagbesteding bij De Plint. Op zondag treedt Sander er wel eens op. Hij rapt dan nummers van Ali B en Yes’r. Muziek is gelukkig belangrijk in Middelpunt, want Sander doet dit heel graag. Als ik wegrij zwaai ik nog naar hem, maar hij ziet me al niet meer.

Ik heb weer meegevoetbald. Ze lopen me tegenwoordig links en rechts voorbij. Dat steekt een beetje, maar zij vinden het prachtig. Goed voor mijn conditie en coachen vanuit het veld gaat ook beter dan vanaf de zijlijn. Thuis loop ik naar boven om te douchen. Het Ajax-naambordje hangt nog op de deur van zijn vroegere slaapkamer. Zondag speelt Ajax tegen Almere City. Sander werkt twee dagen in de week bij Almere City. Hij gaat er zelf met de bus naartoe. Dat hebben wij nooit aangedurfd, maar de begeleiders van Middelpunt hebben hem dat geleerd en het gaat goed. Almere City is in 2021 gepromoveerd naar de Eredivisie en hebben nu een mooie plek in de middenmoot. De wedstrijd tegen Ajax in Almere is natuurlijk heel speciaal voor Sander. Hij speelt zelf bij Ajax en werkt bij City. Vorig jaar zijn we met z’n drieën naar de wedstrijd geweest. Dit keer gaat Sander met vrienden uit Middelpunt naar de wedstrijd. Begeleiders van Middelpunt en City hebben dit samen voor de jongens en meiden geregeld.

Ik ga vroeg naar bed. We hebben de slaapkamer eindelijk verbouwd. Mijn iPad ligt op een kastje dat Sander bij Weet Hoe je Leeft! voor ons heeft gemaakt. Hij werkt daar 3 dagen per week. Er werken daar nog een paar bewoners van Middelpunt. Het vervoer wordt voor ze geregeld. Ik weet eigenlijk niet meer door wie. Maakt ook niet uit. Er is goed overleg tussen begeleiders van Middelpunt en Weet Hoe Je Leeft!, dus dat komt altijd goed. Op mijn iPad maak ik nog wat FIFA23 puzzels. Uit een reward verschijnt de Prime Icon van Ronaldo!! Ik flip en grijp de telefoon om Sander te whatsappen. Ik krijg een beeldscherm vol emoticons van hem terug. Even later word ik uit de FIFA-app geknikkerd. Dat betekent dat hij zijn PS6 heeft aangezet voor een potje met Ronaldo. Als hij het maar niet te laat maakt.

Dat geldt ook voor vrijdagavond. Hij gaat dan met vrienden en vriendinnen naar de Time out Disco van Stichting ABRI bij Café Man at Work, maar zaterdag heeft hij een wedstrijd. Inmiddels gaat zowat heel Middelpunt naar de disco. De begeleiders van ABRI en Middelpunt leiden dit samen elke keer weer in goede banen. De maandelijkse ABRI Soos is tegenwoordig in De Plint. Sander ziet dan ook weer vrienden die niet in Middelpunt wonen. Middelpunt en ABRI organiseren samen ook dit jaar weer een zomervakantie voor de jongens en meiden. Zaterdag komen Menno, Petra en Carry kijken naar de wedstrijd. Ze gaan ‘s ochtends eerst even bij Sander op visite en nemen hem dan mee naar het Friendship Sports Centre. Sander vindt het geweldig als er familie op visite komt. Ik hoop dat hij zaterdag uitgeslapen is.

Morgen hebben we overleg bij Middelpunt. Sander is verliefd geworden op Anisah. Zij woont ook in Middelpunt. Sander is wel vaker verliefd geweest, maar dit keer is het anders. Het lijkt minder gespeeld. Anisah en Sander hebben gevraagd of ze bij elkaar mogen blijven slapen. Het overleg is met de ouders van Anisah, de begeleiding en een deskundige van de zorginstelling. Ik vind het moeilijk en spannend. Ik hoop dat dit kan. Ik gun het hem zo om ook in de armen van zijn lief wakker te worden. Ik draai me om naar Monique en val in slaap. Ik droom van de reis naar Lapland die we gaan maken. Na 24 jaar onze eerste reis zonder Sander.

17 gedachten over “Een droomplek voor Sander

 1. Mooi, geschreven. En wat fijn om te lezen dat het zo goed met hem gaat. Dat er nog maar vele dromen mogen uitkomen. Eerlijk is eerlijk elke stichting die je hier ook benoemd doen hun werk met passie en liefde. Sander verdient het! Hij is al zo ver gekomen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Jasmijn. dank je! En Ja het gaat goed met hem. Jullie hebben hem goed afgeleverd! 🙂
   En we zijn heel blij met alle hulp in zijn netwerk! Nu zorgen dan dit voor altijd zo blijft.

   Like

 2. Hé Ton, mooi geschreven en top idee om zo de droom weer te geven.

  ‘Loslaten’, zó herkenbaar. Wij hebben het overigens liever over ‘anders vast houden’: je laat je kind immers nooit los.

  Suc6 met het verder voltooien van de mooie plannen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi geschreven.hoop dat het lukt.
  Klinkt voor mij onwerkelijk want zo gaat het hier in de meeste woongroepen niet.maar zou mooi zijn als het lukt.succes

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat mooi geschreven Ton.
  Respectvol en vol liefde voor jullie zoon.

  Sander mag blij zijn met ouders als jullie.

  Bedenk ook, loslaten is ook opvoeden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s